dimecres, 4 de desembre de 2013

Trinitat

Per saber els orígens de l'arbre de nadal...

Quan els primers cristians varen arribar al nord d'Europa, van descobrir que els bàrbars celebraven l'aniversari d'un dels seus déus, guarnint un arbre perenne, a una data propera al Nadal cristià. Aquest arbre simbolitzava l'arbre de l'Univers, anomenat Diví Isdrasil, en la copa del qual es trobava el cel, Asgard i el Valhalla; i a les arrels més fondes estaven els inferns. Posteriorment amb l'evangelització d'aquests pobles, els cristians van agafar la idea de l'arbre canviant-li totalment el significat.

Sant Bonifaci, evangelitzador alemany, davant la mirada dels germans, agafà una destral i tallà l'arbre (el Diví Isdrasil); i en el seu lloc va plantar un pi, símbol de l'amor perenne de Déu, i l'adornà amb pomes i espelmes; les pomes simbolitzaven el pecat original i les temptacions, mentre que les espelmes representaven la llum de Jesucrist com la llum del món. Conforme va passar el temps, les pomes i les llums, es varen transformar en esferes i altres adorns.


El significat cristià de l'arbre mateix recorda l'arbre del Paradís, dels fruits del qual varen menjar Adam i Eva, i d'on va venir el pecat original; i per tant recorda que Jesucrist va venir a ser el Messies promés per la reconciliació. La forma triangular de l'arbre (per ser generalment una conífera), representa la Santíssima Trinitat. Els adorns simbolitzen les donacions de Déu als homes, mentre que l'estrella representa la de Betlem. Ja que l'arbre deu ser perenne, representa la vida eterna.


La decoració de l'arbre de nadal és molt personal però originalment els materials que s'hi col·locaven significaven determinades voluntats segons el seu color:

- El blau indica reconciliació.
- El plata dóna senyal d'agraïment.
- L'or és per a la lloança.
- El vermell és per a les peticions.
- El verd simbolitza fortalesa, abundància i naturalesa.

El Nadal és temps creatiu, inventa el teu arbre de nadal, vinga!

5 comentaris:

novesflors ha dit...

Curiós.

joan gasull ha dit...

ara si que tinc clar que ho posaré tot vermell.....tinc moltes coses a demanar jo.

Carme ha dit...

A veure com et faig cas i invento un arbre de Nadal... No sé ni com posar- m'hi... :D

Sílvia ha dit...

Que interessant! Jo també el vull ben verd ;)

GEMMA ha dit...

Cada any vestirem l'arbre diferent, depenent de la inspiració del moment. Salutacions!!