dijous, 13 de juny de 2013

Arnhem

El color groc es troba sota el signe de l'abundància...

La gran història de la pintura té les seves arrels en uns grapats d'ocre groc i de carbó de fusta. Amb aquests pigments va ser traçada la primera pintura rupestre, fa més de cinquanta mil anys, abans d'Altamira i de Lascaux, en una caverna situada a l'immensa planúria de la Terra d'Arnhem, al nord d'Austràlia. L'ocre groc s'aglutinava amb saba d'orquídia salvatge, rovell d'ou, cera i resines. 

Aquesta tradició pictòrica molt antiga va creuar els mil.lenis i se segueix fent en els nostres dies en la pintura aborígen sobre escorça d'eucaliptus i en els adorns corporals, on l'ocre groc segueix sent preponderant pel traçat de motius i imatges totèmiques. El color groc continua associat a un important emplaçament del territori del nord, Gutijwirrka, sacralitzat pel seu filó d'ocre groc.

Si bé l'ocre groc acompanya fidelment l'home al llarg de la seva història des del neolític, no n'hi ha prou per si sol per encarnar el ric simbolisme que aquest color representa. Molt aviat, altres pigments completaren la gamma dels grocs.


La Terra d'Arnhem va ser declarada Reserva Aborigen el 1931, perquè aquí habiten els yolngu, un dels majors grups indígenes d'Australia. I actualment algunes àrees de profunda importància cultural pels habitants indígenes estan fora dels límits fins pels que tenen permís per viatjar a través de la Terra d'Arnhem.

(A la foto una mostra de l'art rupestre a la Muntanya Borradaile, a la Terra d'Arnhem al parc nacional de Kakadu, Territori del Nord d'Austràlia)

2 comentaris:

Oz ha dit...

Excelente post, muchas gracias por compartirlo, da gusto visitar tu Blog.
Te invito al mio, seguro que te gustará:
http://el-cine-que-viene.blogspot.com/

Un gran saludo, Oz.

GEMMA ha dit...

Gràcies Oz, he vist que tens un munt de blocs, ara entraré a la de cine. Fins la propera!