dimecres, 20 de febrer de 2013

Porpra

El color porpra, o púrpura, es considera tota una gamma de tons prestigiosos... un color que el situaríem entre morat i violeta. 

Uns dotze mil mol.luscs per a només poc més d'un gram de colorant. La història del color morat es confon sovint amb la de la porpra, és fins a tal punt que aquesta ha impressionat als esperits durant més de tres mil.lenis. Aquesta substància tintòria que figura entre les més complexes d'aconseguir, i és doncs la més cara, ha seduït als poderosos, des dels emperadors romans als dignataris de l'església, fins al punt que gairebé s'han oblidat les demés fonts per aconseguir el morat.

La porpra és un colorant segregat per mol.luscs gasteròpodes marins (cargols marins), principalment el murex. Es designa amb la mateixa paraula els tons del vermell profund al morat més fosc obtinguts gràcies a aquesta substància.

En el s.XV, els secrets de la porpra s'havien perdut des de feina molt temps, però els artistes, per tal d'aconseguir morats, recorrien a barreges de pigments blaus i vermells, per exemple, l'atzurita o l'apislàtzuli amb l'ocre vermell, mini o cinabri.  Per tant, la majoria dels morats en la pintura provenien de minerals i de laques obtingudes de plantes tintòries.


Etimològicament la paraula porpra deriva del llatí "purpura", mol.lusc que produeix un tint violaci; tint obtingut del mol.lusc; roba o vestit tenyit amb aquest tint; que procedeix del grec jònic (πορφύρα, Porphyra, en koiné), amb els mateixos significats . El terme grec, al seu torn, s'origina en una paraula semita que designava al cargol marí amb què s'elaborava el tint porpra.

(A la imatge una obra de l'artista anglèArthur Hughes)

Continuarà...

6 comentaris:

Carme ha dit...

Ja deia jo que sempre m'havia confós la paraula porpra... seguiré jo també aprenent de colors...

joan gasull ha dit...

vaja que estar porpra o posar-se morat no és el mateix.....;)

novesflors ha dit...

Mai he sabut quin color és exactament el porpra. El que porten els cardenals de l'esgésia catòlica? Em sembla massa roig…

GEMMA ha dit...

Novesflors, certs vestiments de l'església catòlica són de color porpra o d'una tonalitat propera.

Salut a tots!

Ester ha dit...

Molt interessant Gemma

Buscant el significat..

S'associa a la reialesa i simbolitza poder, noblesa, luxe i ambició. Suggereix riquesa i extravagància.

El color porpra també està associat amb la saviesa, la creativitat, la independència, la dignitat

Hi ha enquestes que indiquen que és el color preferit del 75% dels nens abans de l'adolescència

GEMMA ha dit...

Gràcies Estereta, per la tava aportació emocional.
Petonet!