dijous, 13 de desembre de 2012

Única

No sé si sabies que Montserrat Caballé va ser alumna de Conxita Badia, que diu d'ella que "Era única, única. Tots els monuments que se li fessin serien pocs i si jo serveixo per deixar emprempta, la que haig de deixar és la d'ella."

Doncs sí, i ja fa dies que vaig anar a l'homenatge d'aquesta dona, segur que desconeguda per a molts, on es va presentar l'esplèndid documental elaborat per la seva besnéta Eulàlia Domènech "Conxita Badia no existeix", que sembla que a inicis del nou any TV3 donarà l'oportunitat de descobrir als telespectadors qui va ser aquesta grandíssima dona.


Ella és una figura cabdal dins de la història de la música del nostre país, fou una de les sopranos més destacades del s.XX, en el camp de la cançó culta i popular. I tingué tres grans mestres: Enric Granados, Pau Casals i Manuel de Falla; i de tots ells en fou musa. A més de tenir molts deixebles, vinguts d'arreu del món per estudiar amb ella, a qui sovint estimava com si fossin fills seus.

La seva excepcionalitat va més enllà del seu talent musical extraordinari. Vivia en el món de la música, allà on les coses materials no tenen cap importància i on només compta el cor. Ja és això, la música: sentir. Era una donassa, una marassa, una artistassa. Té una composició pròpia que la defineix: T'estimo tant.  Aquesta melodia era el leitmotiv de la seva vida. 

Per ella el cant és la vida, és una mena d'expansió tan espiritual com física: "de vegades, sento una mena de necessitat tan intensa d'esplaiar-me per mitjà del cant que m'és impossible no cantar en aquell moment. Ans de tot s'ha de tenir veu."

Aquí tens un trosset d'aquest gran treball fílmic:


3 comentaris:

Helena Bonals ha dit...

Quina sort, poder ser aquesta dona!

maijo ha dit...

És molt bonic. Jo ja n'havia vist alguna cosa però aquest curt que ens presentes és entendridor. Petonets, Gemma.

GEMMA ha dit...

Hola maques!

Per a mi val molt la pena, em va sorprendre positivament, i el que em desprèn el reportatge és una dona exemplar, que sent i viu la música d'una manera talentosa. Com s'ha dit: ella és la música.

Petonets a les dues.