dijous, 13 de setembre de 2012

Aroma

Certs aromes estimulen la producció de serotonina (també coneguda com l'hormona de l'humor/plaer), un producte químic relaxant que es troba en el cervell. L'espígol i la camamilla es troben entre els aromes més eficaços.

L’ús de la lavanda (espígol) es remunta a 2500 anys. Els antics egipcis l'utilitzaven com a perfum i per a la momificació. Els romans l'empraven pel bany, la cuina, la relaxació i com a repel.lent d’insectes. A l'entorn del 600 aC la lavanda es va expandir per tot Europa, des de Grècia a França, Espanya, Itàlia i Anglaterra. Al 1600 la lavanda es cultivava a Europa amb finalitats comercials. La reina Elisabeth I d’Anglaterra prenia té amb lavanda, Louis XIV de França prenia banys amb aromes de lavanda. Però va ser la reina Victoria la que la va posar de moda com perfum per les dames angleses.


A mi aquesta lamiàcea m'encanta, tant el seu color com la seva olor. L'anada a la Provença francesa per veure en viu aquesta imatge és una il.lusió que mantinc en peu, a més allí, a Grasse, es troba l'atractiu Museu Internacional del Perfum. No és estrany que l'escriptor austríac Patrick Süskind ambientés en aquesta ciutat, part dels aconteixements de la novel.la El perfum.

6 comentaris:

Núria Pujolàs ha dit...

A casa tenim espígol i la flaire que deixa en tocar-la és magnífica. Un petó!

Carme ha dit...

Doncs, apa! Tots perfumats d'espígol i lavanda, que encara mai no he sabut bé bé si és el mateix o en són dues menes diferents... :)

No et perdis la Provença amb els camps florits... val la pena.

Sílvia ha dit...

L'espígol és una de les meves olors preferides. I "El perfum" una gran novel·la!

joan gasull ha dit...

a casa em tinc i en faig farcells per penjar a dins, una olor que m'encanta

novesflors ha dit...

I també fan una mena de melmelada per acompanyar algun formatge francés... boníssim.

GEMMA ha dit...

Carme, l'espígol i la lavanda són dues espècies del gènere lavanda però són dues plantes diferents, la primera forma una mata més alta i és de color més grisenc; la lavanda forma una mata més petita i el seu color és més intens, les dues són espècies mediterrànies.

De fet a la imatge surt la dita lavanda, de color lila més intens.

Salutacions a tots, i bons aromes!