dissabte, 18 d’agost de 2012

Educar

Aquests dies de desconnexió haig de dir que no he tigut temps d'agafar un llibre per llegir. El mar, la muntanya i la companyia han ocupat plaentment les hores.

Va ser ahir nit, ja a casa, que vaig iniciar-me la lectura d'Aprendre a viure, de José Antonio Marina, en el que es dedica a tractar el tema de l'educació:

La funció principal de la intel.ligència no és conèixer sinó assolir la felicitat i la dignitat. L'objectiu de l'educació és ajudar a formar personalitats intel.ligents, és a dir que estiguin en bones condicions, per tenir una vida feliç i digna. En aquest sentit hem de desenvolupar els recursos personals del nen o de l'adult.


L'autor dedica la seva feina d'investigador al gran tema de l'educació. Està ocupat en l'elaboració d'una teoria de la intel.ligència que comença en la neurologia i acaba en l'ètica, té un gran nombre de llibres ben interessants, ja el vaig tractar en una entrada del bloc fa unes setmanes. Ni els pares sols, ni l'escola sola no poden educar. Mai no ho han fet. Sempre ha estat la societat que ha educat a través d'ells. Cal una mobilització educativa de la societat civil, i ell fa la seva valuosa aportació amb la publicació d'un munt de llibres fruit de la seva dedicada investigació, guardonats amb un munt de premis. Val la pena aproximar-se als seus treballs qui encara no els conegui.

Com diu un proverbi africà: per educar un nen cal la tribu sencera.

I a seguir refrescant-nos, no deixem que l'onada de calor ens aixafi les ganes de fer coses!

3 comentaris:

XeXu ha dit...

Trobo molt difícil que una civilització tan podrida com l'actual pugui mobilitzar-se per l'educació de generacions futures. El proverbi està bé, però vivim èpoques en que cadascú va a la seva i no compta amb els altres, és difícil que això canvii ara per ara. Penso que ens haurem d'apanyar amb el que tenim.

fanal blau ha dit...

Fixa't que acabo de llegir la teva desconnexió i ara veig que ja has tornat...
Aquest blog fa el tonto i jo encara no tinc les piles posades...
Si el mar, la muntanya i la companyia t'han ocupat plaentment, la lectura sap esperar.
A mi sempre m'ha agradat el que escriu José A. Marina.
Una abraçada ben gran i bentornada, Gemma!

GEMMA ha dit...

Hola belleses retrobades,

Educar és cosa de tots, practicable en tot moment, un més un fan dos... i així anem sumant, no hi ha excuses per segons quins reptes, massa sovint caiem en justificar la dificultat quan de fet és tant fàcil com fer per sumar.

Bona setmana!