dimarts, 10 d’abril de 2012

Permanència

El mar és una extensió de gammes blavoses, un lligam de nativitat permanent, raó que sigui llavor de la nostra extensa inspiració humana.


En les profunditats aquàtiques del món primitiu, fa més de tres mil milions d'anys, neixen els primers sers vius. Entre ells, algues microscòpiques però plenes de tots els colors que il.luminaran un dia la terra. Lentament van elaborant l'oxigen lliure de l'atmosfera i obren el camí als vegetals clorofíl.lics que arribaran més tard. Creen les condicions per tal que apareguin noves formes de vida i, amb la seva cel.lula única, elaboren per primer cop un color pigmentari. Va ser el blau, i aquestes algues s'anomenaven "algues blaves". La mitologia grega explica que el color del mar es deu a les ondulacions de les llargues cabelleres blavoses de les filles petites de l'Oceà, les Nereides.


Les Nereides eren les filles de Nereu i de Doris. Nereu era un déu del mar i Doris era filla d'Oceà, la qual cosa fa que les Nereides siguin considerades nimfes del mar. Vivien al fons del mar al costat del tron del seu pare.

(A la imatge una d'aquestes mitològiques filles petites de l'oceà conegudes com Nereides)

5 comentaris:

Sílvia ha dit...

És molt interessant, no sabia que el blau hagués nascut al mar. Pel que fa al mite, hi devien viure molte nereides per tenyir la immensitat del mar o devien tenir la cabellera infinitament llarga. Molt bonic d'imaginar!

fanal blau ha dit...

Com sempre, interessant i suggerent apunt que sempre ens dóna alguna coneixença nova.
Un petó de dimarts, Gemma!

lolita lagarto ha dit...

caram, com si no res ja sabem l'orígen del blau! ara que has començat... per quan l'orígen dels altres colors?? ji ji se't gira feina..

Eduard ha dit...

És la nostàlgia del nostre remot orígen el que ens fa el mar tan atraient i alhora tan temut? Com en tot el joc binari que és la vida, l'existència, naixement i mort van plegats en l'imaginari col·lectiu, eros i thanatos, l'obscè i el fúnebre. Potser per això va ser segellat amb el terror al desconegut i se'l va poblar de terribles monstres als seus confins inabastables.

GEMMA ha dit...

Bones aportacions.

Tot té un inici, intentaré esbrinar el que es diu de l'origen dels altres colors.

Bon dia de dimecres a tots!