dilluns, 2 d’abril de 2012

Fugaç

Pensava sobre el rellotge de sorra i he volgut saber més sobre aquest instrument:

El rellotge de sorra és l'instrument que més visiblement representa el fluir constant del temps. S'empra com a símbol de l'existència fugaç de l'home. 
 
No hi ha evidències precises sobre el seu origen. La primera evidència concreta sobre l'existència d'un rellotge de sorra es pot veure en una pintura d'Ambrogio Lorenzetti que data de l'any 1328. Van existir en diferents èpoques, de diverses mides i models, i fins i tot se'n van construir alguns de tan grans que eren capaços de mesurar un dia sencer. 

Alguns afirmen que els romans els feien servir durant la nit, i d'altres que el va poder haver inventat un monjo francès per mesurar el temps de meditació.

Les ampolletes d'hores usades a Catalunya des de 1434 atès que la humitat del mar impregnava la sorra (alterant-ne la durada), es va acabar havent de substituir la sorra per per un element menys higroscòpic: closca d'ou triturada, etc.. i fins i tot pols de plom.

La referència mès antiga en castellà és del diari d'en Colom, és a dir que, documentalment, el seu ús a Catalunya és 58 anys anterior que el seu ús a Castella i fins i a tot Portugal. 


En l'època colonial, a les amèriques, els rellotges de sorra es feien servir molts.

El fet és que a partir dels primers rellotges de campanar, a meitat del segle XIV, van anar perdent importància i la van començar a guanyar als vaixells com instrument de navegació (funció que van mantenir durant 400 anys).


La mida d'un rellotge de sorra no és precisament la qualitat més decisiva a l'hora de determinar el temps en què la sorra flueix d'un receptacle a l'altre. No obstant això, perquè això duri diversos dies o setmanes, el rellotge ha de ser força gran. Dos d'aquests gegants són la Roda del Temps a Budapest i el rellotge de sorra del Museu de Sorra de Nima, al Japó. Amb una alçada de vuit i sis metres i un temps de recorregut d'un any respectivament, es troben entre els rellotges més grans del món. Un altre gegantí s'exhibeix a la Plaça Roja de Moscou des de juliol de 2008. Amb una altura de 11,90 m. un pes de quaranta tones és, probablement, el rellotge de sorra més gran del món. Els dos recipients de vidre del rellotge són tan grans, que en el seu interior es podria perfectament un automòbil d'uns 5 m de llarg. 

El rellotge de sorra més petit del món només mesura 2,4 cm de llarg. Va ser fabricat el 1992 a la ciutat de Hamburg, i necessita una mica menys de cinc segons per que la sorra passi d'un bulb a l'altre.


Per cert existeix la Nebulosa del Rellotge de Sorra, si en vols saber més entra aquí.

(A la imatge el gran rellotge de sorra anual de la ciutat de Budapest; ni la fotografia és meva ni l'he vist en viu perquè quan hi vaig ser encara no hi era)

6 comentaris:

fanal blau ha dit...

Que bé m'ha anat el teu post per saber-ne una mica més dels rellotges de sorra...:) Ai...el temps!
Un petó, bonica! I gràcies!

Clidice ha dit...

El millor de les ampolletes de les hores és fer-les servir de despertador ;)

GEMMA ha dit...

Marta, ja en som dos!

Montserrat, doncs no sabia del seu us com a despertador.

Bon dia de pluja a les dues.

Alyebard ha dit...

Gran entrada, gràcies. Una cosa més que no sabia. A mi m'agraden els petits per a fer ous passats per aigua.

Sílvia ha dit...

Gràcies per aquest gra de sorra, molt enriquidor.

GEMMA ha dit...

Salutacions Alyebard i Silvia, anem omplint la nostra motxilla de nous coneixements!

Bons dies sants.