dijous, 16 de febrer de 2012

Sàndal

És a l'hivern quan algun cop, habitualment al vespre, encenc una barreta d'encens per acompanyar o crear un ambient més acollidor. M'agraden olors fresques, d'intensitat suau, com podrien ser la d'algunes flors o fruites (l'altre dia vaig descobrir una de mango que em va encantar), o les que han elaborat algunes marques oferint per exemple aromes aquàtics o de bosc... però no em són gaire agradables alguns dels abundants aromatitzants hindús que es troben als comerços perquè els considero massa carregants, encara que el de sàndal és un dels que tinc com a excepció. I està clar que també cal tenir en compte la marca del producte, doncs no totes les marques oloren igual.

He tingut curiositat per saber quin aspecte té la planta del sàndal: el Santalum album o arbre del sàndal, és una espècie botànica originària de l'Índia i altres parts d'Àsia. La seva fusta és coneguda per les seves talles i perquè d'ella s'obté l'oli volàtil que s'usa en herbolària.


L'originari de l'Índia és el que produeix millor fusta i olis. Les espècies que es cultiven a la resta del món no són tan properes a l'espècie hindú, però també reben el nom de sàndal i la seva fusta és també aromàtica. A l'Índia el sàndal és un arbre sagrat, i el govern ho ha declarat propietat nacional per preservar-lo de la desforestació a la qual s'ha vist exposat. Només permeten la seva tala quan l'exemplar té més de 30 anys de vida, moment en el qual comença a decaure anunciant la seva mort. Cal tenir en compte que el tronc demora uns 25 anys a obtenir uns 6 cm de gruix. És utilitzat en rituals com a aromatitzant per assolir l'harmonia espiritual. Per preservar aquesta espècie vulnerable de la sobreexplotació, la legislació protegeix l'espècie i el seu cultiu és investigat i desenvolupat.

A partir del to del color de les flors de la planta s'empra l'expressió de color sàndal:

3 comentaris:

novesflors ha dit...

No coneixia ni la planta ni el nom aplicat a aquest color però l'aroma que té m'agrada.

joan gasull ha dit...

sóc un fan d'aquestes olors, sempre creen un ambient especial

GEMMA ha dit...

Salutacions "sàndales"!