dilluns, 13 de febrer de 2012

Entorns

Sempre és verda l'herba?

El color verd sol anar unit a la vegetació. Però aquesta no és verda per a tot el món i el color s'inscriu a vegades en sistemes d'associacions molt més complexes.

Tenim les múltiples fascetes de la clorofil.la: pels pobles que habiten regions tropicals, la vegetació és blavosa. Els que viuen en entorns àrids assimilen més bé el verd al groc i reserven el terme "verd" als turqueses o al cel del crepuscle. Els artistes aborígens d'Utopia, el Desert Central d'Australia, utilitzen colors que reflexen el ru paisatge que recorren: predominen els vermells, els grocs, els taronges i els marrons, i ells disposen d'un ric vocabulari per designar aquests tons. Pel contrari, els colors que nosaltres anomenem "verd", "blau" o "morat" estan poc representats en el context geogràfic que és el seu, i l'associen amb els elements que els envolten. Així, les fulles que nosaltres anomanaríem verdes es defineixen amb un terme igualment emprat per a les taques castany dorades que es troben en el dors del peix gat (anomenats així als peixos de l'ordre Siluriformes, i el seu nom es deu a que els seus tentacles s'assemblen als bigotis d'un gat), els tons pàlids de l'arc de Sant Martí i la pell dels europeus.I a mi em passa, que em dius verd i el primer que se'm visualitza és un paisatge de pigmentada  vegetació verda com podria ser un prat d'espigues  o un munt de gespa.

(A la imatge una mostra de l'art aborigen del Desert Central d'Austràlia. Text extret dle llibre Colores d'Anne Varichon, que com ja vaig deixar dit en el seu moment és d'on trec sempre la documentació de l'apartat colors)

2 comentaris:

Helena Bonals ha dit...

Els primitius exòtics, a vegades no són salvatges, sinó que tenen por de la natura com un nòrdic, els extrems es toquen. Igual com la capacitat de veure vermell el que nosaltres veiem verd.

Bona setmana, Gemma!

GEMMA ha dit...

Cada zona té els seus colors preferents, les seves tonalitats característiques, no tots els paisatges es mostren dins una paleta gamàtica de verds.

Bona setmana, Helena!