divendres, 2 de desembre de 2011

Cacoquímia

En la medicina antiga la cacoquímia era una patologia que consistia en l'alteració dels humors del cos. No sabia del seu significat fins que l'he recuperat del següent text:

Els llibres semblen omplir una necessitat de l'ànima; es precisen per a tots els temperaments de l'esperit, per a tots els graus d'intel.ligència; per tant, no deuen ser menys variats en qualitat i substància que els aliments que prenem. Com en aquest cas és el cap la que digereix, és fonamental escollir bé les lectures que ens són apropiades, i molts cops s'ha llegit a l'atzar durant tota la vida sense haver sabut elegir-les. D'aquí tants esperits cacoquímics.


Ho va esciure l'Abat Dinouart al s.XVIII, en un assaig que es diu L'art de callar, del qual recomano. Ja fa anys que el vaig llegir i segueixo mantenint-lo ben accessible, la seva reflexió no perd vigència, i considero ben interessants les seves manifestacions.

Atenguem doncs el nostre cap, ens serà premiat nodrir les neurones de fructíferes digestions lectores.

6 comentaris:

Rachel ha dit...

Gràcies per la recomanació.
Interessant reflexió!

Alyebard ha dit...

Els clàssics, quanta saviesa.

Eduard ha dit...

Hi ha qui diu que són els llibres que escullen als seus lectors.
Siguicom sigui, quen ressonen de manera especial dins les profunditats del nostre cervell, és que l'hem encertat, diguem-li atzar, destí o sincronicitat.

novesflors ha dit...

De vegades, un llibre que escollim ens pot agradar o no, i d'altes vegades, un llibre que no escollim, que cau a les nostres mans per casualitat, ens pot agradar molt. Escollim, sí, però deixem un badallet a l'atzar.

GEMMA ha dit...

Hola Rachel, de res, a veure si la seva lectura la trobes tan interessant com jo.

Hola Alyebard, la saviesa és una llum a seguir i si és possible apropiar-s'hi, oi?

Hola Eduard, sí, hi ha lectures que eessonen internament, que s'interioritzen en nosaltres d'una manera enriquidora, amb efectes diversos però aportant un agradable acabalament al lector.

Hola novesflors, ok, deixem un espai per l'atzar i la sorpresa, de totes maneres sempre hi ha alguna cos que ens fa llegir-lo, desprès ens pot agradar o no, oi?

Salutacions a tots, i bon pont o ponts!

Carles Valls ha dit...

Sóc Carles de Printcolor, www.printcolorweb.com, impremta de llibres, i volem fer-te un obsequi com autor del blog. Per això, et regalem la impressió d’un llibre gratis que podria ser del teu blog si vols, despeses d’enviament incloses. T’interessaria? Si tens algun dubte em pots escriure a: info@printcolor.es