dijous, 24 de novembre de 2011

Gualda

La gualda és una planta herbàcia (Reseda Luteola L.) que pot arribar a un metre i mig d'alçada. Creixia espontaniament sobretot junt als camins o sobre els vells murs a l'Europa occidental i meridional, així com a Anatòlia. Tota la planta conté pigments dels qual se n'obté un tint de color groc daurat.


Avui en dia gairebé ha desaparegut de França i està prohibit recollir-la. S'ha de recórrer a plantacions pròpies si es vol emprar fresca. Gaude, el nom francès de la gualda, prové d'una paraula llatina que significa "estar alegre". També és una planta medicinal. Se l'anomena també reseda (que vol dir tranquilitzar i calmar) o herba dels jueus, doncs ells van ser qui la van fer conéixer a tota Europa en el transcurs del seu exili.


La seva capacitat tintòria s'ha utilitzat des del neolític fins a la invenció dels colorants químics. A finals del s.XIX , encara se sembrava intensament a tota Europa pel seu groc, però també per tenyir els teixits de verd realitzant un primer bany de blau i després un segon bany de groc amb la gualda.

La tintura de gualda també s'ha emprat a l'Àfrica del nord i a la Turquia otomana, que la importava de Dagestan.


Però l'ús de la gualda no es limitava als tints. Des de l'antiguitat, els pintors van extreure-li una laca, la laca de gualda, una barreja de creta i d'alum, que fa precipitar el pigment en el fons del recipient. El producte obtingut es conservaba o bé liquid o bé en pols, emprada fins l'aparició dels pigments sintètics.Com a exemple del color gualda trobem el del color groc de la bandera espanyola (doncs tradicionalment aquesta tonalitat s'obtenia d'aquesta planta). I també trobem aquest nom emprat com a topònim: com és el cas del poble de Gualda que es troba a la comarca del Segrià, o la localitat de Gualda que es troba a la província espanyola de Guadalajara.

6 comentaris:

Helena Bonals ha dit...

És un dels colors que menys m'atreuen, el groc, suposo que per les connotacions materialistes de l'or amb el qual s'associa.

garbi24 ha dit...

coi i jo fins ara que no he sabut de que venia el rojo i gualga......
Veus ja em après alguna cosa

novesflors ha dit...

Com diu Garbí, ja hem aprés una coseta més, jo tampoc no ho sabia.

Alyebard ha dit...

Que Gualda era una tonalitat del groc ja ho sabia, però que vingués del tint i d'on s'extreu no. Gràcies!

jordicine ha dit...

Un altre que tampoc no estava massa al cas, GEMMA. Un petó.

GEMMA ha dit...

I és que per axò ens llegim, per aprendre coses noves.

Petons, i bona setmana!