dimarts, 11 d’octubre de 2011

Nogal

Aquest arbre d’uns quinze metres d’alt és originari d’Àsia Menor, però s’ha aclimatitzat fa molt de temps a l’Europa occidental. S’utilitzen les seves fulles per a tints marrons molt sòlids, i l’embolcall de les nous dóna la nogalina, que es tracta d'un colorant molt emprat en ebanisteria i restauració del moble.


El poeta romà Ovidi evoca a finals del s.IaC en el seu poema “El nogal” el poder colorant de l’embolcall de la nou. I segons l'escriptor romà Plini, els gals empraven l’embolcall de la nou per tenyir la llana en tons marrons i negres. Cal dir que l’embolcall jove també s’utilitzava per colorejar de vermell els cabells.

La fusta de nogal va ser explotada a l’Occident mitjaval, com la del castanyer, per substituir l’alum.

Es realitzaven també tints negres amb les fulles i l’escorça del nogal, menys cares que les obtingudes amb l’agalla però també, per manca de perícia, de qualitat molt inferior. Com el tint penetrava malament en les fibres, el teixit quedava ratllat de reflexos marrons o vermellosos i el to no resistia ni a la llum ni als rentats. Per paliar els defectes d’aquest negre inestable, els tintorers acostumaven a afegir als banys molt ferro com a mordent per tal d’absorvir bé el colorant. Aquest tractament però tornava molt fràgils les fibres i el teixit es deteriorava ràpidament.

L'entomologista francès Guillaume Antoine Olivier, que va visitar l’imperi otomà enviat pel govern francès a finals del segle XVIII i va portar un relat del viatge molt detallat explica que allí les closques de les nous joves permetien obtenir tons de bronze.

Algunes tribus índies d’Amèrica del Nord carbonitzaven l’escorça i l’arrel del nogal per realitzar tints d’un negre profund i durader.

En els nostres dies, l’escorça de nogal s’utilitza encara a tota Àfrica per l’higiene de la boca. Aquesta treu les impureses a les dents i la seva mastegació reaviva la vermellor de les genives, enforteix i realça la brillantor de les dents.(A la imatge superior el pigment de nogalina, i a la inferior unes nous recent caigudes del seu arbre.)

4 comentaris:

garbi24 ha dit...

tot plegat ben curiós.....jo només sé que de pelar les nous del meu noguer he estat una setmana amb els dits tenyits de grog.....l'any que be em poso guants segur

novesflors ha dit...

La noguera és un arbre bonic i les nous m'agraden però no sabia res de les seues propietats per a fer tints.

jordicine ha dit...

Doncs ja sé més coses que abans d'entrar en el bloc. M'ha agradat. Salutacions.

GEMMA ha dit...

Joan, però malgrat el groc de les teves mans... que bones són les nous!!

Noves flors, doncs ja saps si vols tenyir-te les mans o jugar amb tints naturals pots començar amb l'embolcall de les nous.

Ok Jordi, benvingut el nou saber, fins la propera!