dilluns, 17 d’octubre de 2011

Mèrit

Què fàcil i ràpidament caiem en la verbalització del discurs crític i desdenyós sobre els demés. Però, podem modificar aquest recorrent hàbit d'aires despectius:

- Quan vegis un home savi, pensa en igualar les seves virtuts; però quan vegis un home desproveït de virtut, examina't a tu mateix.


Aquestes paraules provenen del filòsof xinès Confuci (551 AC-478 AC). La importància d'aquest personatge està en la posterior difusió del seu pensament, conegut com confucianisme, que sobretot està contingut en les seves "Entrevistes". El seu pensament es pot interpretar com una resposta al clima de desordre i de contínues lluites entre senyors feudals que imperava en l'època històrica que li va tocar viure. El centre de les seves preocupacions va ser la moral personal, tant pel que fa a l'orientació de les conductes privades com a les normes del bon govern.

(A la imatge una obra del pintor francès d'estil fauvista Raoul Dufy, que va destacar per les seves escenes d'esdeveniments socials a l'aire lliure.)

Potenciem més l'oratòria de les virtuts!

3 comentaris:

Helena Bonals ha dit...

Estaria bé de no parlar mai malament d'algú en la seva absència. La frase m'agrada molt!

maijo ha dit...

A mi també m'agrada. Sempre podem millorar.
Bonica imatge!

GEMMA ha dit...

Ja som tres que ens agrada doncs, ara a mantenir-la viva en la consciència!

Petonets, boniques.