dilluns, 6 de juny de 2011

Caolí

El caolí o caolinita és una argila, una roca tova de color blanc que es troba en jaciments de tots els continents. És un pigment que proporciona un efecte mat pronunciat.

Des de la nit dels temps, els aborígens australians utilitzaven el caolí per pintar sobre parets o roques. El recullen en jaciments o a les ribes dels cursos fluvials. Entre els arunta, que viuen al centre d'Australia, el caolí realça el contorn dels dibuixos traçats amb carbó sobre els cossos durant les cerimònies de culte.


A l'Àfrica, el caolí és matèria primordial relacionada amb la comunicació amb els avantpassats i se sol recollir en depressions inundades durant l'estació de les pluges que són refugi dels déus dels avantpassats. A Nigèria aquest pigment reforça l'expressivitat de les figures i subratlla les escarificacions del cos incrustant-se en les ranures de la fusta. En les màscares rituals femenines del Congo, el blanc s'associa a la llum, a la lluna, a la farina de mandioca, a la llet materna i a l'esperma. I aquestes màscares encarnen qualitats positives, com la bondad, la puresa, el vigor reproductor, i per tant la continuïtat, la pau i la bellesa.


Els yafar de Nova Guinea recullen el caolí de grutes i cavernes. Simbolitza el principi vital que organitza el seu món i prenen un paper important en la pintura de les màscares rituals i els adornaments corporals.

En la pintura occidental el caolí s'ha emprat poc, i ha estat com a excipient mineral destinat a aclarir certs pigments, per exemple els ocres, els negres de carbó o l'atzurita.(A la imatge de dalt: acabat de caolí en una màscara del poble Kwele de Gabon; i a la imatge de sota: una mina de caolí al Parc Natural del Tajo)

6 comentaris:

maijo ha dit...

La màscara que ens presentes és preciosa, i em desperta bones vibracions, potser és la seva forma curvilínia que em recorda un cor o aquest acabat tan pur.
Petonets.

lolita lagarto ha dit...

no en tenia ni idea del Caolí, m'agrada molt quan ens parles de l'orígen dels minerals i del color..

Alyebard ha dit...

A Europa ens el vam deixar perdre. Es suposa que els quirites es pintaven el rostre de blanc amb caolí. Llavors arribà el Vaticà i passar a ser només pigment per a pintures. Molt bona entrada.

fanal blau ha dit...

Sempre facilitant descobertes interessants, Gemma.
Com diu la Maijo, a mi que en general les màscares em costen, aquesta dóna bon rotllo. Serà aquesta forma amorosida que té...i el caolí!
Bon vespre.

novesflors ha dit...

M'ha semblat molt interessant tot el que contes. Jo, almenys, no sabia res d'això.

GEMMA ha dit...

Una màscara molt suggerent, interessant com els vostres comentaris.

Molt sovint jo també aprenc al mateix ritme que vosaltres!

Bona tarda.