dimecres, 15 de setembre de 2010

Gènesi

Estan remodelant el Mercat del Ninot de Barcelona, i per motius que no vénen al cas conec a la persona que va ajudar a baixar la figura d'un ninot que es trobava sempre situat d'alt de la seva entrada principal (suposo que per tornar-lo a posar un cop acabades les obres), i jo ni idea que el presidia aquesta figura, i d'aquí el seu nom! I és que de vegades hi ha detalls que em passen desapercebuts. La cosa és que tot seguit em vaig preguntar del per què es diu Boqueria el reconegut mercat de les Rambles de Barcelona. I cercant aquest origen exposo el que he trobat, a més de també informar sobre l'origen del nom del Mercat del Ninot.

Pel que fa a l'origen del nom del Mercat de la Boqueria sembla ser que hi ha diverses versions i no se sap del cert quin és el seu veritable origen:

- La 1a versió ve d'una llegenda que explica que un comte-rei català, en tornar victoriós de terra de moros s’emportà una bella porta de la ciutat conquerida i la feu instal.lar en una de les entrades de la ciutat de Barcelona enmig de l’antiga muralla. Els badocs que hi passaven, meravellats de tanta bellesa, badaven la boca d’admiració. Així que, de tanta boca oberta, el pla de davant la porta començaria a conèixer-se com “el Pla de la Boqueria”.
- Una 2a versió, conta que el lloc en qüestió era la confluència de tres boqueres que venien a desembocar a la Rambla, i aquestes “tres boqueres” donarien nom a “la Boqueria”.
- Una 3a, més documentada, ens transporta als temps en que s’hi hauria venut “carn de boc” (nom que pren el mascle de la cabra).I pel que fa a l'origen del nom del Mercat del Ninot :

Es diu que prové d'una taverna que per aquell temps hi havia al carrer València entre Villarroel i Urgell, molt coneguda ja que el vi era bo i resultava barat si el passaves de matuta. La pubilla de la taverna es va prometre amb un minyó de la Barceloneta, i en una visita a casa seva va presenciar el desballestament d'un vaixell. La noia es va encisar amb el mascaró de proa que representava un grumet que portava a la mà el títol aconseguit a l'escola nàutica. Els companys van serrar el ninot i el van portar a casa la pubilla i el seu pare el va col·locar a la façana de la taverna, fet que en va incrementar la fama ja que la gent deia “vaig a comprar vi al Ninot” i per extensió es referien al mercat ambulant que hi havia davant de la taverna com el Mercat del Ninot. La taverna del costat va tenir enveja de l'èxit del Ninot i va col·locar un pagès amb una boina en una fornícula damunt la porta. La vaig conèixer de molt jove, després va desaparèixer. La taverna es deia Casa Antonio, avui és un restaurant.


Sempre hi ha un perquè, o gairebé sempre.

6 comentaris:

Clidice ha dit...

i és molt interessant saber-lo :) aquest tipus de coneixement, l'inútil, és una font de gaudi fantàstica :)

David ha dit...

Del que es tracta és de saber el màxim nombre de perquès, oi? El millor coneixement és el que no serveix per a res. El millor és fugir de l'utilitarisme i saber pel gust de saber.

annna ha dit...

en qüestions institucionals és complicat saber ben bé el perquè.
Està bé saber el perquè per la simple raó de la curiositat i de voler tenir coneixements, cosa que no sempre resulta fàcil!

annna

GEMMA ha dit...

Montserrat, "coneixement inútil, font de gaudi fantàstica".

David, "el millor coneixement és el que no serveix per a res"...

Bones reflexions les vostres, hi pensaré.

Annna, i si els pq els cerco en la política sempre em perdo. Salut!

Mercè Piqueras ha dit...

Sobre la boqueria, jo havia llegit que s'hi venien bocs, però no la carn per menjar, sinó els bocs vius, que era un mercat ramader.

GEMMA ha dit...

Hola Merçè, podria ser, no t'ho puc confirmar, el que si sembla és que el nom Boqueria bé d'aquest animal, el boc.

Gràcies per la teva aportació.