dimarts, 6 de juliol de 2010

Llavors d'or

La matèria que veiem només representa el 5% de l'univers.

La de sota és la primera fotografia que s'ha pres mai de l'univers sencer, presa pel telescopi Planck, aquesta tecnologia ha permès cartografiar la radiació de fons de l'univers, l'eco del big bang, és a dir veiem retratada la seva llum d'aleshores i que ens arriba ara.

És una noticia que ha sortit avui als mitjans de comunicació, la poso aquí perquè potser encara no ho saps, i el trobo un fet increible.


L'espectacular imatge mostra en primer pla els fragments més propers de la Via Làctia, que és la línia brillant del centre de la imatge, i arriba als elements més llunyans de l'espai i temps coneguts.

Per sobre i per sota de la Via Làctia s'observen llengües de pols còsmic fred, xarxes on s'estan formant noves estrelles.

També mostra ubicacions abans desconegudes on noves estrelles estan camí a néixer o començant el seu cicle de desenvolupament.

David Southwood, director d'Exploració científica i robòtica de l'ESA, va declarar que el telescopi Planck va ser concebut "per a un moment com aquest" i que "ara els científics poden buscar peces que ens guiïn a entendre millor com es va originar l'Univers i com funciona ara ". "No estem donant una resposta. Estem obrint les portes a 'Eldorado', un paradís on els científics poden buscar les 'llavors d'or' que els portin a una major comprensió de la formació i el funcionament actual de l'Univers ", va explicar.

Planck va ser llançat el 2009, i continuarà operatiu fins al 2012, va necessitar sis mesos per realitzar l'escanejat de gran qualitat de tot l'univers.