dimecres, 13 de gener de 2010

Bird

Bird, és el pseudònim amb el que es coneixia al saxofonista Charlie Parker (1920-1955). I així també es titula la pel.lícula que Clint Eastwood va fer l'any 1988 sobre la vida del qui és considerat un dels pares del bebop, que va suposar una nova expressió musical dins del jazz, una proposta innovadora i trencadora dins del seu gènere, on la improvisació rítmica de caires caòtics va ser rebuda amb gran ovació, i aquest rellevant músic va provocar gran admiració a un fervent públic.

Un film que no hauria de mancar en la ment dels qui els hi agrada el jazz (i que segur que molts l'heu vist i jo devia ser una de les poques que em mantenia al marge), a més conforma una de les poquíssimes biografies filmíques sobre músics d'aquest tipus de gènere musical, el jazz. Sembla però que no trigarà a sortir a la llum la pel.lícula sobre Miles Davis, i si t'interessa el tema en el post de jazzeseruido en sabràs més, ja tinc ganes de veure-la, però encara hauré d'esperar.

La pel.lícula que dóna, doncs, nom al post, narra la curta vida d'una figura que s'ha convertit en estelar, de bategs tràgics i commovedors, un personatge ple d'agitació interna, però és així com fou, i crec que està excel.lentment interpretada per l'actor americà Forest Whitaker. Un es trasllada a la seva època i el reviu estant a casa.


A la imatge un fotograma del film, on apareix el personatge de Charlie Parker junt al que diuen fou el seu alter ego musical, el trompetista Dizzy Gillespie.

5 comentaris:

David ha dit...

Es tracta d'una pel·lícula extraordinària ben lluny dels mediocres biopics que massa sovint edulcoren la vida de grans músics. A banda del que en comentes al post, ben poca cosa més se'n pot dir. A més, si serveix perquè algú descobreixi l'obra de Charlie Parker, encara millor.
Salutacions!

òscar ha dit...

I a mi, tot i que no sóc massa amant del jazz, també em va semblar una extraordinària peli. Com gairebé totes les de l'Eastwood director.

GEMMA ha dit...

Ei! Doncs a veure si en gaudim moltes més, ja ens en posarem al corrent. Gràcies macos.

digue'm ariadna ha dit...

... Has llegit El Perseguidor de Cortázar? En Johnny, el protagonista, és en Charlie Parker. Un dels millors contes de Cortázar...

GEMMA ha dit...

Doncs no l'he llegit, però no trigaré massa en fer-ho despres de fer-m'ho saber. Moltes gràcies!!