dimarts, 8 de desembre de 2009

Esfera

Veient un dels documentals de Cosmos, del magnífic Carl Sagan, aquest explicava entre d'altres interessants coneixements el primer càlcul de la longitud de la circumferència de la Terra:

Eratòstenes, nascut a Cirene (Líbia) l'any 284 aC i mort a Alexandria el 194 aC, va ser el primer científic de la història de la humanitat en mesurar amb bastanta precisió la circumferència del nostre planeta, en una època en la que molt poca gent pensava que el món no era pla com una taula.

Però, com ho va fer i en què es va basar per prenre la mida del radi de l'esfera terrestre?
Doncs, senzillament va pensar, que dos estaques clavades verticalment en el terra, a una distància de varis quilòmetres, sobre un mateix meridià, donarien ombres diferents a una mateixa hora en virtut de la curvatura de la superficie del planeta.

Va emprar un mètode trigonomètric: En el solstici d'estiu els raigs solars incideixen perpendicularment sobre Siena (avui Asuan, Egipte). A Alexandria, més al nord, mesurant l'altura d'un edifici i la longitud de l'ombra que projecta, es pot determinar l'angle format amb el pla de l'eclíptica, en el que es troben el Sol i la ciutat de Asuan, angle que és precisament la diferència de latitud entre ambdues ciutats. Coneguda aquesta, resta medir l'arc de circumferència i extrapolar el resultat a la circumferència complerta (360º).

8 comentaris:

annna ha dit...

Ets una caixa de sorpreses, un blog de sorpreses, sempre didàctic això si!! gràcies per instruir-me sempre en alguna cosa de nou!
una abraçada ;-))
annna

Joana ha dit...

En entrar al teu blog sempre tinc present la dita:"Nunca te acostarás sin saber una cosa más"
Moltes gràcies per la informació i molt bona tarda de dimarts-diumenge.
B7s

mossèn ha dit...

vaja, bo ... curiós ... salut

Clidice ha dit...

Sembla mentida com sempre s'han "oblidat" d'Eratòstenes a l'escola. Bé, s'obliden de tantes coses :( un bon post :)

estrip ha dit...

matemàtiques elementals. Un nen d'eso ho pot calcular,eh!

GEMMA ha dit...

Si si, que senzill sembla!

I citant Alexandria, quan de coneixement i saviesa que es trobava en el munt de papirs de la seva Biblioteca, i es va esfumar en un no res!!

Bon dia de dimecres, aquesta setmana passarà volant!

PD: Hola mossèn, benvingut a viatgeplural!

Esteve ha dit...

M'encanteria de que en fesis una demostració practica de la teoria que acabes d'explicar.

GEMMA ha dit...

I quantes tantes altres coses ens encantarien!!!