dimecres, 25 de novembre de 2009

Inicis

La bicicleta en els seus inicis duia prospecte!

Desitjós de crear una màquina que es mogués per sí sola, l'home va idear des de temps antics nombrosos artilugis autòmates i altres que es desplaçaven mitjançant la força muscular. Fruit d'aquells experiments va néixer el 1817 el germen del que després serà la nostra actual bicicleta.


Era l'any 1817 quan el fill d'un magistrat molt influent en el gran ducat de Bade, de nom Carl Friedrich Christian Ludwig Drais von Sauerbrom, es trobava ocupat en fabricar un artilugi que li tragués la son: es tractava d'una màquina que es movia ajudada per la tracció muscular que exercía el seu genet. Aquesta màquina es desplaçava gràcies a dues pesades rodes de ferro, va ser batejada pel seu creador com a Draisiana, l'antecedent de la nostra actual bicicleta.

El 1818 en cada màquina que es venia, el baró de Drais adjuntava un prospecte en el que indicava la forma de “conduir el velocípede”:

“Després de colocar-se més o menys en la posició que es mostra en el dibuix, colzes oberts i el cos lleugerament inclinat cap endavant, s'afirmen els braços sobre el volant i s'intenta guardar l'equilibri. El timó conductor, fàcil de moure, se subjecta amb les dues mans i serveix per dirigir la nostra carrera a voluntat, però de manera que les rodes vagin, el més possible, en línea recta; aquest procediment s'executa amb l'ajuda de les mans, ja que la part de l'avantbraç que està en contacte amb el colze, deu ser el mòbil essencial de l'equilibri, com les mans deuen ser-ho de la direcció; és precís doncs acostumar-se a realitzar amb tacte aquest exercici, posant la major part de les atencions".

(A la imatge una draisiana)

4 comentaris:

Clidice ha dit...

huas! no m'estranya que calguessin instruccions! quin artilugi! un apunt molt instructiu :)

garbi24 ha dit...

ara també vene amb prospecta...però per engrasar i mantenir un futime de pinyons, plats cables etc.....però la practica segueix igual

Joana ha dit...

Tants anys i en essència tot sembla igual.

GEMMA ha dit...

Els anys passen, i hi ha coses que sí canvien, en aquest cas jo diria que a millor!!