dimarts, 1 de setembre de 2009

Lector vampir

És Javier Cercas qui en un article d'un dels dominicals del País que he llegit aquests dies tractava sobre aquest tipus de lector, el lector vampir, que no sembla ser un llegidor comú:

Saul Bellow ho explica bé: no és el lector que llegeix per matar el temps o per divertir-se, ni tan sols per fer-se savi; tot això és meravellós, però el lector vampir no llegeix per res d'això: llegeix per sobreviure. De fet, podria inclús deduir-se que, propiament, el lector vampir no llegeix llibres: els apallissa, els acoltella, els hi arrenca las entranyes, els xucla la sang, els roba l'ànima; no vol llegir els llibres: vol ser els llibres, que els llibres llegits passin a formar part de la pròpia substància.

El lector vampir sol ser un dolent ressenyista de llibres –està massa absort devorant les visceres del llibre per opinar sobre aquest-, però no necessàriament és un crític dolent, encara que com el llibre ha passat a ser part de la seva sang, quasi sempre és molt difícil distingir si el que diu ho diu del llibre o ho diu de si mateix.Haig de dir que en gran mesura m'hi he identificat, doncs he viscut moments, etapes, en que un llibre ha passat a ser una font d'alliberació del tot necessària i sortosament n'he rebrotat reeixida.

Un llibre té la capacitat de metamorfitzar-se quan cau en mans del lector, és un aliment que es digereix d'una o altra manera segons la idiosincràcia del menjaire de torn (pot ser engolit, mastegat, devorat, embocat, cruspit, picat, pessigat, tocatejat, llepat, olorat...).

(Imatge d'una enquadernació de Maria José Illanes)

5 comentaris:

Cris ha dit...

Ben cert els tipus de lectors!
Jo depenent de l'època i del llibre també he estat "vampiresa" d'algun llibre.
M'encanta la sensació de sentir-me engolida pel llibre, tan absorta que les hores passen sense adonar-te'n.

M'encanta la metàfora que empres quan dius que el llibre és un aliment.
L'intel.lecte també necessita nodrir-se, i tant! I un llibre ben escollit sol ser molt nutritiu!

Bones mossegades de lectura interessant!

Un petonàs!

Esteve ha dit...

Jo l'ultim llibre que l'hi vaig xuclar la sang va ser l'estiu de fa dos anys....
Hi trobat altres fons de comunicació.

Al container els llibres!

GEMMA ha dit...

Bon dia Cris, si la lectura és un nutritiu aliment, encara que alguns (eh Esteve!! jaja) no li troben cap mena de gust ni sabor sino que la consideren una matèria insípida i d'elements insignificants. Hi ha gustos per tot!

Joana ha dit...

no m'imaginava com a lectora vampir, però crec que encaixe totalment amb el perfil.

GEMMA ha dit...

Bones lectures Joana, bones digestions de lletres i continguts!