dimarts, 14 de juliol de 2009

Informació

No és únicament que la informació vagi molt de pressa, sinó que perquè va molt de pressa és informació. Però resulta que va de pressa en circuits, circularment. Atès que aquesta és la dinàmica predominant, el que marca la diferència és justament la interrupció. Parar, sortir, interrompre. Deixar d'estar submergit en la circularitat viciosa: informació, informació, informació..., circularitat indefinida, constant, evanescent en els continguts, només permament en els formats.

Presenciem avui quelcom d'inèdit: la identificació entre "ser normal" i "estar informat". "Estar informat" és això: estar pendent d'una sèrie de notícies del món que contínuament van canviant; d'una selecció mediàtica de notícies que se'ns donen ininterrompudament durant tot el dia i per diverses vies i en diferents formats: televisió, ràdio, Internet, premsa... Heus aquí que "estar al dia" vol dir estar connectat al flux circular de la informació, estar en la roda, rodar. En quin sentit? Tot i l'aparença de concreció i de novetat, de fet, la informació que circula és genèrica: se succeeixen els accidents, les declaracions polítiques, les anècdotes dels famosos... La roda de la informació, l'estar al dia, acaba essent un bon narcòtic: en afegir-se a la roda hom s'entreté, s'hi enganxa, i d'aquesta manera esquiva ser un mateix. L'equació consisteix en una triple igualtat: "ser normal", "estar informat" i "estar al dia".

Estar al dia és estar informat i això és el que fa la gent normal o allò que fa que la gent sigui normal. Es tracta d'un "estar al dia" que té molt d' "anar a la mateixa hora", és a dir, de fer i de saber el que tothom sap o fa: factors d'homogeineïtat i d'impersonalitat social.

La llibertat no consisteix en "estar al dia" sinó a veure i viure el dia. D' "estar al dia" a veure el dia: aquest és el pas de la impersonalitat a la propietat d'un mateix i a la vertadera atenció al món.


(Extret del llibre "El respirar del dies" de Josep Maria Esquirol.)


Em sembla una interessant reflexió, a tenir en compte.

Dibuix de Wilmer Murillo.

6 comentaris:

Joan ha dit...

Certament, però segurament tenim la informació que volen que tinguem, es adir si ara hi ha una matança el Sudan segur que no ho sabrem es aquí quan la mecànica de la informació demostra el poder que te el que la poseix, el poder d’influir sobre l’opinió de les persones en gaire be tots els temes, el poder de fer de canviar d’opinió moltes vegades en informacions modificades i fetes a mida.
Es aquí quan veus això que dius "estar al dia" a veure el dia: aquest és el pas de la impersonalitat a la propietat d'un mateix i a la vertadera atenció al món.

Molt bon dia

;-)) Joan

Gemma ha dit...

Jo crec que hem de saber suprimir molta de la informació tóxica que ens arriba. Per què allò que per una banda ens assabenta del que passa, de l'actualitat, sempre ho fa desde el punt de vista d'aquell emissor. És difícil trobar notícies pures, objectives, sense doble intencionalitat, impersonals...Però no m'agrada ser fatalista, hem de resumir-suprimir i triar el que llegim per estar al dia. Tú tens la facultat de triar-nos en cada post el millor del que has llegit. Aquí s'aprofita tot. Petons, feliç dimarts...avui gris i caluròs.

Anna ha dit...

Bon dia.
Ostres, quanta raó crec que té aquest escrit.
De vegades vas pel món ple d'aquesta suposada sapiència i et topes amb algun personatge, amb una riquesa de coneixements extraordinària, al que escoltaries fins l'infinit, al qui segurament, si no fos una persona tant humil, acabaries admirant i que resulta que no sap res d'aquesta suposada imprescindible informació.
Aleshores és quan et preguntes... fins a quin punt és important deixar-te endur per la corrent de la gran massa social si això fa que deixem de ser aquella persona el coneixement de la qual la fa diferent i interessant?
Relativitzar la importància del que se suposa vital es un exercici que de tant en tant intento posar en pràctica... però costa sortir de la corrent.
Una abraçada bonica.

GEMMA ha dit...

Hola Joan, certament la informació ens ve filtrada! Qüestió de poders com bé dius.

Hola Gemmeta, si nosaltres també hem de saber llegir interpretar, contrastar fonts... per tant estar informat demana treballar-s'ho! Jo a viatge plural trio coses que trobo interessants per diferents motius, però seleccionar suposa prescindir d'alguna cosa, ho faig tan bé com sé o puc etc.... Gràcies bonica!

Hola Anna, m'ha agradat aquesta frase que expresses "Relativitzar la importància del que se suposa vital"... i com que moment rera moment anem aprenent comprovem que és menys del que creiem que és!

Petons sense estar al dia, apa!!

annna ha dit...

Informació: paraula amb molt de pès.
Ens la venen, ens la manipulen, ens la ofereixen, ens la regalen, ens la posen a l'abast...
És una cosa que és imprescindible pel dia a dia, no pots viure sense informació, almenys jo...trobo a faltar noticies, desde difernts angles i tendències, versions...m'ompla i tot i que a vegades penso que no em serveix per res, llavors resulta que en alguna conversa et troves que allò q has llegit, sentit o vist tu ja ho sabies, i en el fons et produeix certa satisfacció, dec ser una mica "sobrada"...m'heu de disculpar...i he de reconeixer que a vegades se coses que no tenen la menys mínima importànica vital, o política, o econònimica....o.... xo m'agrada saber...i a vegades ni m'adono que ho se! fort!

Q vagi molt bé a tots, wapos!!!
una abraçada!

GEMMA ha dit...

Per la bona informació Anna, i que sigui sempre ben plural! Petonàs