dijous, 9 de juliol de 2009

Eneagrama

Per a la gran majoria de cultures mil.lenàries, la papallona representa la metamorfosis i la transformació. De fet, la ciència ha comprovat que és l'únic ser viu capaç de modificar totalment la seva estructura genètica: l'ADN de l'oruga que s'embolica en el capoll és diferent al de la papallona que surt d'ell.

Aquest procés natural simbolitza el canvi interior que podem experimentar els sers humans al comprendre la nostra veritable naturalesa, així com la nostra estreta relació amb l'existència.És una reflexió de Borja Vilaseca, qui acaba de publicar un llibre "Encantado de conocerme", que tracta sobre l'Eneagrama, una teoria filosòfica on es resumeixen en nou tipologies les personalitats humanes, es tracta de saber on està un i això pot ajudar en l'autoconeixement personal. El llibre no me l'he llegit, però m'ha agradat aquest símil de la papallona amb la nostra intrínseca capacitat de poder canviar, modificar-nos d'alguna manera.


No fa massa temps algú ben proper a mi em va fer descobrir aquest símbol ple d'interpretacions (eneagrama de la personalitat) a través d'un dels seus impulsors, en George Gurdjieff. Vaig llegir-me alguns escrits d'aquest místic armeni, que fins aleshores desconeixia, un mestre per a molts i també per aquesta persona que me'n va parlar, però no per a mi, no em van aquests mecanismes, no sóc persona de seguir a ningú, senzillament perquè per a mi ningú té la veritat absoluta com per fer-me'n deixeble d'algú, ho visc així, ara bé, segur que tothom m'ensenya alguna cosa nova i li estaré enormement agraïda.

Sóc qui sóc resultat d'un munt d'aportacions que he extret dels demés, influències externes que em defineixen com sóc jo avui, i mira, aprofito ara per fer un agraiment global per tot aquell qui de manera conscient o inconscient ha contribuit en mi per tal que jo sigui qui sóc avui, serè demà i arribaré a ser en un futur que va venint. I a tu que formes part de viatge plural també, gràcies.

Som un continu canvi, un regal de sorpreses, i això em motiva constantment.

8 comentaris:

annna ha dit...

Sort que trobo algu que també pensa que la forma en que sóm, la nostra personalitat, també les fruit de les nostres experiències, vivències, amics, feines, influències exteriors...a més de tota la questió genètica que ja ens ve donada des del naixement i l'educació rebuda de petits.
Estic d'acord amb tot el que dius en els últims paràgrefs... Quina raó tens!

annna:)

òscar ha dit...

l'evolució en la manera de ser de les persones, el canvi constant, crec que és una evidència. com evidènt és per mi, també, que no sempre a millor.

potser cal preguntar-nos, sovint, que vol dir l'idea de millor.

estrip ha dit...

gran il·lustració.
Però trobo a faltar un línia entre l'individualista i el desafiador.

GEMMA ha dit...

Hola Anna, que bé que coincidim! Petons

Hola Òscar, el continu canvi constant, desitgem que sempre sigui a millor! I que vol dir millor? aquí ja entraria la valoració personal de cadascú... Bella evolució!

Hola Estrip, potser trobes a mancar una línia, (o dues posem per cas) però que jo sàpiga el eneagrama és així, jaja! O és que porta conya el teu comentari?? Salutacions!

Dr. Flasche ha dit...

M'has donat una idea... :P

gràcies!

GEMMA ha dit...

Perfecte David!! De res...

Anònim ha dit...

HL MQSSMA !
No es tracte de tenir la veritat absoluta. El teu profe de Mates no era el millor matematic del mon, i be que et vare ensenyar a contar i restar, oi? tothom voldria tenir a Jesucrist per mestre, pero la pregunta es: tenim el nivell d'un Apostol, per poder exigir tal mestre fenomenal? O deixem de cuinar, nomes que per que no som un gran "chef".
S'ha d'apendre de qui en sap mes, i aixi seguir avançan amb humiltat.
Pr t'agrx-ho l pnsmnt. Stgs B!! PTnsssssss...

GEMMA ha dit...

Hola maco! Comparteixo això que dius: "S'ha d'apendre de qui en sap més, i aixi seguir avançant amb humilitat."... però afegiria que tots tenim alguna cosa de la qui l'altre pot aprendre, encara que ens sembli que no tenim res per ensenyar. Petons