divendres, 3 de juliol de 2009

Alteració

Han vist que hi ha unes ovelles silvestres que viuen a l'illa escocesa de Hirta, conegudes com a ovelles Soay, que s'estan encongint per l'efecte del canvi climàtic!


Les ovelles escoceses s'estan encongint i tot sembla indicar que el responsable és el canvi climàtic.

Una nova investigació afirma que malgrat els beneficis evolutius de tenir una massa corporal gran, les ovelles de Soay s'estan fent cada vegada més petites.

Això revela que els canvis mediambientals estan invalidant la selecció natural de l'evolució, diu l'estudi publicat a la revista Science.

I afegeix que aquest és un exemple dels canvis que podríem veure en el futur a causa de l'escalfament global.

En els darrers anys els científics s'han adonat que els canvis ecològics poden influir en les característiques físiques d'una mena de manera tan ràpida com amb l'evolució.

Per això, l'estudi dut a terme per científics del Col legi Imperial de Londres i les universitats de Stanford, a Califòrnia i de Leeds, Edinburg i Cambridge a Anglaterra, va intentar estudiar un dels "Sant Grial" de la biologia: la forma com els canvis ecològics afecten físicament a una espècie.


(Font: BBC)

Quins canvis estan encara per venir? Molts, segur.

9 comentaris:

Joan ha dit...

Si aquets canvis afecten a les ovelles, als humans evidentment també, caldria un replantejament global, que per desgracia que no crec que passi.

Joan

Cris ha dit...

Uix! Hauriem de llegir l'article publicat a Science...Aquests de la BBC potser n'han fet una simplificació, i sovint simplificar en ciència s'indueix a un error...

No m'extranya que el clima condicioni canvis en la mida de les ovelles, però el què em sobta és que sigui perceptible en "poc temps".
Els canvis evolutius només són perceptibles al cap de milers de milions d'anys (!?).

Sigui com sigui, fem el què estigui al nostre abast per influir mínimament en aquest canvi climàtic, ja que les conseqüències són del tot imprevisibles.

Petonets i bon cap de setmana Gemmeta!

òscar ha dit...

mala peça al teler, doncs. des de l'ignorància, tot em porta a recordar allò de posar les pròpies barbes en remull quan vegi's les del veí cremar.

Anna ha dit...

Bon vespre Gemma.
Una vegada, ara fa una bona pila d'anys, vaig sentir explicar a no sé qui que en cas de contaminació extrema (tipus gerra nuclear per ex.) només sobreviurien les bestioles petitones estil rates i insectes.
Poder si que la saviesa de la natura comença a reduir el tamany de les espècies per protegir-les de l'extinció, veient el que s'acosta!
En fi, en aquest tema soc completament ignorant.
Un bes i bon cap de setmana!

annna ha dit...

Crec que hi ha tants factors que estan alterant l'equilibri en els canvis ecológics, i a tants nivells diferents que si mai fossim consicents d'ells....ens seria massa dur d'assimilar tot plegat!!
Estem vivim massa depressa, massa artificial, i massa poc ecològic, i sense respectar els recursos que tenim...xo crec que malauradamaent això està en mans de gent molt poderosa i poc concienciada, ens queda el remei de fer el que tenim a mà nosaltres el dia a dia!

anna:)

Dr. Flasche ha dit...

S'han de llegir amb cura les notícies. Els científics necessiten vendre i recaptar fons com la resta d'éssers mortals. Ara bé, el tema és prou apassionant. Candent, diria.

Vaig llegir una notícia a 'El País' sobre Evolució. La tinc retallada. Quan torni a la nit, la busco i te la passo si et fa gràcia.

salut!

GEMMA ha dit...

Hola a tots: Joan, Cris, Òscar, Anna, Annna, David !!

Tots bé?

Davant el canvi, l'espècie s'adapta a tots nivells, és pura supervivència. No?

Petons i ben llegides les vostres interessants aportacions.

PD: Benvingut Òscar, un plaer la teva visita a viatge plural.

David, serà interessant llegir aquest article, gràcies.

Calfred ha dit...

Hola, bon i plujós dia :)

L'adaptació ràpida a canvis climàtics no té res d'especial. Si ens toca el sol ens posem morenos, si fa calor menjem menys i ens aprimem, si fa fred tenim tendència a menjar més consistentment i engreixar-nos per protegir-nos del fred. Son sistemes de defensa del cos o miilor dit, d'adaptació (no evolutiva o genètica en aquest cas, sino merament cojuntural)

Si per exemple, el canvi climàtic fa que l'ovella tingui menys menjar disponible, es normal que perdi alçada amb poques generacions, només cal veure l'efecte invers que es va donar quan Espanya va sortir de la Postguerra civil. Les noves generaciones eren cada vegada més altes en mitjana.

Millor alimentació, major estatura.

Caldría llegir l'article científic perquè segur que hi ha alguna cosa que ha estat mal transcrita per la BBC o sino no diu res de nou (i m'extranyaría)...

També faltaría descriure el mecanisme pel qual el canvi climàtic provoca aquesta reducció de volum als animals, potser es per la reducció de menjar? una reduccié de pèl per la calor?

Records

GEMMA ha dit...

Ok Calfred, gràcies per la teva aportació.

Desitgem-nos que segueixin funcionant les múltiples adaptacions que demana tot canvi!