divendres, 22 de maig de 2009

Volapük

Et sona la paraula Volapük?

He esbrinat sobre el seu contingut, de fet vol dir llengua del món:

Fa referència a la primera llengua internacional ideada el 1880 per un sacerdot austríac, el reverend pare Schleyer, que més tard fou suplantada per l'esperanto (inventat el 1887 pel doctor polac Zamenhof) on la gramàtica era molt més senzilla.

En els seus primers anys va aconseguir un gran èxit i s'estima que va arribar a tenir uns cent mil parlants en els seus millors moments. No obstant, la relativa complexitat de la seva gramàtica (enfront del seu principal competidor, l'esperanto) i greus divisions entre el seu univers de parlants provocaren el declivi de la llengua. Actualment està pràcticament extingida, però encara hi ha qui la impulsa.

Pel que fa a l'esperanto el seu vocabulari es va extreure de molts idiomes i en l'actualitat s'estima que compta entre 100.000 i 2.000.000 parlants (estudi realitzat pel Professor Sidney S. Culbert de la Universitat de Washington en Seattle, un conegut esperantista). Cap país ha adoptat l'esperanto com a llengua oficial.Si no tens prou amb aprendre l'anglès (o tens la sort de que ja el domines), sàpigues que t'esperen amb ganes aquest parell de llengües. No serà per manca d'opcions!

6 comentaris:

Joan ha dit...

Jo ja en conformaria en dominar el Grec i poder llegui el clàssics sense “traductors”, seria un somni.
Joan :-))

Cris ha dit...

Buffff! Quina feinada se m'ha girat!
Crec que necessitaré una vintena de vides aproximadament...Perquè a mi m'agradaria a més, estudiar japonès i àrab. O sigui que em sembla que no tindré temps de tot... :-(

Mira que en tenim de coses per aprendre eh! I a vegades diem que ens avorrim! No tenim perdó...!

Petons gens avorrits!

Siempre al filo de lo pisable ha dit...

jajaja penso exactament el mateix que la Cris.

Jo tenia un tiet, de la meva mare, que era professor d'esperanto. Pobre sempre el veies intentant pescar algun despistat que el volgues aprendre...

M'agafa certa ansietat en pensar que no hi ha temps fisic per a fer tot el que m'agradaaaaaaaaaaaaaaa...!!!

Una abraçada

annna ha dit...

Actualment, Gemma penso que no tenim temps material x arribar a apendre l'speranto, tot i que seria magnific, xo per mi, en el fons és un a utopia total... com tantes altres hi ha al món que si arribenssin a fer-se realitat tindriem un món molt més fàcil, agradable i senzil, xo sembla q no sapiguem estar en pau els uns amb els altre...

Una abraçada
annna:)
aisauuuuuu wapa!

Pèsol ha dit...

Hola, gràcies per il•lustrar-nos, jo es que ni havia sentit parlar. Els que pertanyem a la generació genèticament inhabilitada pels idiomes amb prou feines entenem algunes paraules de l’anglès o del francès. Com deia en Gila: “el YES, a ver como se lo explicaría para que me entiendan: pues viene a ser como el SÍ nuestro. O sea que si le dices a un amigo ¿te vienes a cenar? Y él te dice SÍ pues se viene. Si estás en Inglaterra le dices al mismo amigo ¿te vienes a cenar? Y el te dice YES y también se viene. No sé si me explico”.
O sigui que estem com per posar-nos a aprendre el volapük o el esperanto... De totes maneres m'has despertat la curiositat.
Petons

GEMMA ha dit...

Hola macos projectes políglotes!

Joan ets dels bons lectors eh! Em recordes a Tolstoi(és que m'acabo de llegir un llibre sobre ell) que deia que saber llengües és el coneixement més humà, i remetia als clàssics. Desitjaria que es complís el teu somni!

Si Cris, qui diu que s'avorreix m'agradaria pensar que és perquè està cansat i per tant es confon de terme, perquè de coses a fer i per fer no en manquen, i això omple de vida! Japonés, àrab.. xulo, xulo! Vint vides, jaja...

Esther, tranquil.la, per això hi ha les til.les per no desesperar-se, una cosa darrera l'altre i si no arribes doncs per a les altres vides, tu quantes necessites, que te les demano! jaja

Annna, el temps té un límit de temps si, cal intentar invertir-lo bé i pel bé de tots, i tant, és cosa de cada moment posar el nostre millor granet de sorra en tot allò que fem.

Yes Pèsol, si Pèsol! Ja saps l'afirmació bàsica que és molt important de saber, el no es diu igual NO, i sabem que treu d'apuros. Jaja!! Bé, a partir d'aquí utilitza l'art de la mímica que funciona molt bé.

अच्छा सप्ताहांत!!! (que vol dir bon cap de setmana en hindi)