dimarts, 12 de maig de 2009

Virtut platònica

A la seva gran obra, La República, Plató va escriure: "L'Estat és l'ànima a gran escala." Així doncs, per parlar de les virtuts de l'individu, va escriure un diàleg sobre les virtuts de l'estat ideal. Dels governants d'aquest estat en va dir els reis filòsofs, cosa que pot explicar la popularitat de Plató entre els filòsofs. Els reis filòsofs guien l'estat de la mateixa manera que la raó guia l'ànima. La virtut fonamental -tant dels reis filòsofs com de la raó és la saviesa, a la qual segons Plató s'arriba entenent la idea del bé. És clar que el que per un home és fer el bé, per un altre és acumular béns, com es veu reflectit en el següent sofiacudit:

En una reunió de la facultat, de sobte apareix un àngel i diu al cap de departament de filosofia:
- Et concediré qualsevol dels tres dons que triïs: saviesa, bellesa o deu milions de dòlars.
Immediatament, el professor escull la saviesa.
Es produeix una llampegada i el professor apareix transformat, però se'l veu assegut, amb la mirada fixa a la taula. Un dels seus col.legues li murmura:
- Digues alguna cosa.
- M'hauria hagut de quedar els diners- diu el professor.Ejem!

3 comentaris:

Ester ha dit...

bon dia al demati! heheh ejem, ejem
Per cert Gemma d'aqui és aquest dibuix o pintura...m'encanta!

GEMMA ha dit...

Bon dia Ester, doncs el dibuix forma part d'un de més gran, només n'he posat un tros, i l'artista no sé qui és, quan ho sé sempre ho indico però en aquest cas ho ignoro. A mi també m'agrada moltíssim, si de cas t'enviaré per correu tot el conjunt. Petonets!

Ester ha dit...

GRÀCIES!!!!!!!!!!!!