dimecres, 15 d’abril de 2009

A-Sukkar

El rei Dari havia celebrat a Pèrsia, "aquesta canya que dóna mel sense necessitat d'abelles", i des de molt abans l'havien conegut els hindús i els xinesos. Però els europeus cristians van descobrir el sucre gràcies als àrabs, quan els homes de les croades veieren les plantacions en les planes de Trípoli i tastaren els delitosos sucs que havien salvat de la fam a les poblacions assetjades d'Elbarieh, Marrah i Arkah.

Com el fervor místic no els cegava el bon ull pels negocis, els croats s'apoderaren de les plantacions i dels molins dels territoris que anaven conquerint, des del regne de Jerusalem fins a Acre, Tiro, Creta i Xipre, passant per un lloc de les rodalies de Jericó, que per alguna cosa s'anomenava A-Sukkar.

A partir d'aleshores, el sucre va ser l'or blanc que a Europa es venia, per grams, a les botigues (apotecaries).



Si vols saber més sobre la dolça història del sucre, fes un clic aquí.

I ara, a posar-li al teu dia molt d'Azúcar! com cantava la cubana Celia Cruz.

(Text d'Eduardo Galeano)