dilluns, 9 de març de 2009

Kopi Luwak

El café més rar i més car del món és el Luwak o també conegut com cafè de civeta. S'obté dels grans de cafè que rebutja el metabolisme d'un animal, el mamífer carnívor de pell parda “Paradoxurus hermaphoditus” que habita a Indonesia. Es considera una exquisidesa i es ven a preus de luxe: mig quilo costa uns 350 euros i prendre una tassa d'aquest tipus de cafè surt a uns 6 euros.


L'animal viu en els cafetals de les illes indonesies de Java, Sumatra i Célebes, on s'alimenta dels grans de cafè especialment madurs. Un cop ingerits, el metabolisme aprofita la carn del fruit i rebutja allò indigerible, que és la llavor, que torna al terra després d'haber estat tractada pels enzims i els àcids gàstrics de l'estómac de l'animal. Aleshores l'home recull el codiciat gra del terra i el ven als comerciants per molts diners.

Els defensors d'aquest cafè asseguren que el procés digestiu dóna al gra un sabor únic; altres però afegeixen com component adicional el continu estat d'embriaguesa en el que viu aquest particular animal en els cafetals degut a la fermentació dels fruits.

Malgrat que el producte es recolecta a Indonesia, no es comercialitza en aquest arxipèlag de milers d'illes, almenys cap de les botigues especialitzades en café de Jakarta el té en la seva llista de venda. El poc que es produeix es ven a l'estranger, sobretot a EUA, Japó i Regne Unit.


Els qui l'han provat el valoren dient que té una mica de tot allò que s'aprecia en les diferents classes de cafè: cos espès, sabor quasi almibarat i un aroma únic.

Curiós, estrany, insòlit... tu ja l'has tastat?