dimecres, 18 de març de 2009

Color mutant

Carlos Cruz-Diez (Caracas 1923) és un artista venezolà on el color mutant és el nucli de la seva investigació artística. Ara exposa a Palma Mallorca, i m'encantaria que exposés algun dia a la nostra ciutat, no me'l perdria per res del món. És un artista diferent, especial, i el seu element d'estudi em fascina. M'ha agradat molt descobrir aquest artista, trobo que el que fa és molt interessant i la seva manera d'entendre i plantejar-se l'art em sedueix: la idea d'abandonar el mur i ocupar l'espai, entendre l'obra artística com una eina de la realitat i part de la vida i no com una peça estàtica.


"Vaig començar en el realisme socialista. Creia que l'artista havia de ser un cronista del seu temps, delatar la injustícia, pintar la pobresa, però succeïa que aquestes obres les compraven precisament aquells qui provocaven la injustícia, així que vaig començar a investigar altres formes de fer que el ser humà estigués present en l'art, que pogués participar en l'invenció de l'art, amb l'objectiu d'elevar el seu esperit.

Vivim en un món hipersaturat, hiperbarroc, en el que tot està colorejat, en el que no hi ha ni buit ni silenci, i on el més subtil se'ns escapa; una societat de cecs auditius i sords visuals.

La meva generació no va entendre l'obra que jo feia, però des de fa uns deu anys les noves generacions l'han recuperat, l'han entès i li han donat sentit al meu treball. Ningú s'havia plantejat el color com una situació, com un aconteixement, com una cosa canviant, el color fent-se. Jo volia canviar la noció de segles que existia sobre aquest, com alguna cosa pintada sobre la superfície, per donar lloc a una idea del color com una cosa ambigua, mutant, que reflexés el què som els sers humans, amb els nostres dubtes, les nostres ambigüitats i les nostres mutacions."


En el següent video pots seguir el procés de muntatge de l'expocisió i part de la seva inauguració, apreciaràs com els colors inunden l'aire de l'espai:

video

Fa del color una vivència.

3 comentaris:

Ester ha dit...

Brutal Gemma....m'he quedat bocabadada sense paraules, flipant en el que veia....quina passada, quina màgia....
Justament l'altre dia vaig llegir un article al Pais sobre aquest artista i em va cridar molt l'atenció i avui llegeixo el te POST
Gràcies...m'ha encantat. Realment el color es mou en l'espai, fins i tots els quadres estàtics es belluguen els seus colors...bua!!!

GEMMA ha dit...

Si Ester, una passada, doncs ho he tret del Pais, de l'article que deus haver llegit, em va encantar i per això aquest post d'avui. Flipada màgica, i veure el video és esencial per saber de que tracta tot plegat. Si la fessin per aquí ja hi anirem!! Petonàs

Ester ha dit...

si,si...i tant a veure si ve ja a Barcelona!! heheheh
BON DIA AL DEMATI!!!!