dijous, 26 de febrer de 2009

Falsabilitat

En la seva crítica de la lògica inductiva, el filòsof del segle XX Karl Popper va argumentar que perquè una teoria s'aguanti hi ha d'haver algunes circumstàncies possibles que puguin demostrar que és falsa.

El següent acudit incideix en aquest argument:

Dos homes preparen l'esmorzar. Mentre un s'unta la torrada de mantega, diu:
- T'has adonat que si et cau una torrada a terra sempre cau del costat de la mantega?
- No- diu l'altre home-, segur que si ens ho sembla és perquè després és molt empipador de netejar. Què t'hi jugues que cau amb el costat de la mantega cap per amunt les mateixes vegades.
El primer home diu:
- Ah, si? Mira.
Deixa caure la torrada, que queda a terra amb el costat de la mantega cap per amunt.
El segon home diu:
- Ho veus? Ja t'ho deia.
El primer home insisteix:
- No, ja veig què ha passat. En untar la torrada m'he equivocat de costat!


Per aquest individu no hi hauria mai prou proves per refutar la seva teoria.


I penso en quants cops es vol tenir raó, negant l'evidència, tot defensant amb arguments una posició determinada, només per propi orgull, mancant de franquesa. Però que maco és reconèixer tota certesa!

5 comentaris:

Ester ha dit...

BON DIA AL DEMATI!!!
hehehe, m'ha agradat l'acudit!! la veritat és que tens molta raó...sovint la tossuderia és tant que no te'n saps avenir...Reconeixer tota certesa és un mèrit molt gran i important. TENS RAÓ!!!..i no nego l'evidència...hehehhe

Rosana ha dit...

Jajaja! Qué bo! Sí! I que maco i difícil és trobar algú amb pensament crític i prou objectiu que sigui capaç de fer-te entendre la falsabilitat d'una teoría! (Jo tinc un científic a casa i em te una mica "castigada" amb això, ejeje)
Però entenc que gràcies a aquestes persones pot avançar el coneixement, per exemple.
Un petó, guapis!

Lectora corrent ha dit...

Molt bo, l'exemple! M'ha recordat el que inclou Claudi mans en el seu llibre "La vaca esfèrica", de l'home i l'ascensor (massa llarg per copiar-ho, però si no heu llegit el llibre, us el recomano, i no només per aquesta història de l'ascensor).

La falsabilitat és una de les diferències entre ciència i religió o creences. Les formulacions de la ciència es fan a partir de l'observació. Encara que, amb el temps, una idea es demostri que no era certa, en el seu moment segur que era vàlida.

GEMMA ha dit...

Hola maques, interessants les vostres aportacions, com sempre. Gràcies per la recomanació del llibre Merçè. Petonets donasses!

Claudi Mans ha dit...

Gràcies, Lectora Corrent, pel comentari del llibre de La Vaca Esfèrica. L'acudit és molt bo. Però la història de l'ascensor que explico al libre no és un acudit. És una història verídica...