dilluns, 15 de desembre de 2008

Creativitat

La creativitat és la capacitat de la ment per associar idees de manera nova o inventar objectes i solucions originals als problemes a què s'enfronta.

La creativitat s'associa amb la imaginació i el pensament divergent, ja que sovint sorgeix del dubte, de replantejar un assumpte des de diferents angles, en un procés on intervenen la intuïció i la memòria.

La creativitat passa per diverses fases. En una primera es planteja la qüestió de manera lògica i es recullen les dades disponibles. Quan aquestes no permeten arribar a uns solució satisfactòria, el cervell activa una segona fase, on cerca mecanismes diferents per abordar el problema. Aquesta fase pot ser llarga en el temps i sovint el problema queda emmagatzemat en el subconscient. Es produeix llavors el que metafòricament s'anomena il·luminació, on el cervell troba una alternativa abans no pensada. Aleshores la sotmet a crítica de manera conscient. Aquesta fase provoca eufòria en l'individu, que sent autorrealització i ganes de posar a prova la seva idea (si s'aplica realment llavors es parla d'innovació).

En realitat sembla que la creativitat engloba diferents processos mentals, que són els mateixos que intervenen en el cas de la metàfora o el somni. Aquests processos influeixen també en l'humor, per això moltes persones creatives tenen alts i baixos emocionals freqüents o fins i tot problemes de salut mental.

La creativitat té diverses cares, sobretot tenint en compte on es manifesta. La creativitat científica és pròpia dels investigadors i creadors de teoria. També existeix la creativitat artística, pròpia de literats, pintors, músics, cineastes... Per últim, la creativitat pràctica o estratègica a vegades s'ha anomenat enginy.


Hi ha persones amb més creativitat innata que d'altres, si bé és una facultat que es pot entrenar. Les persones creatives acostumen a tenir una sèrie de trets en comú: tendeixen a buscar moments de solitud i són més introvertides que la mitjana/ no fan tant de cas als prejudicis socials/ estan més oberts a manifestar i explorar l'emoció/ són apassionades/ són persones intuïtives/ busquen els problemes complexos, que veuen com a reptes i no els deixen fins a resoldre'ls/ es poden mostrar inconformes amb la situació del món on viuen (els artistes, no els científics)/ tenen un bon autoconcepte però poden caure més fàcilment en la frustració/ presenten gran capacitat de síntesi i abstracció/ estan obertes a l'experiència i al risc/ tenen capacitat de lideratge.

Creativitat com ara pot ser la de la imatge de més amunt, una obra d'Ester Peris -tècnica linòleum-, al seu blog trobaràs més mostra del seu art.

Però estem sempre envoltats de creativitat, és imprescindible, això ens salva de tant! (o potser de tot??).

Per què tu en quina mesura et consideres creatiu?

5 comentaris:

Ester ha dit...

GRÀCIES!!
Crear és un autèntic plaer. Quan faig anar la creativitat, em deixo endur per l'ara, em sento "lliure" i completament inmenersa en el meu moment. Es un estat d'imnosi autèntica...tot és possible i dins meu neix una plenitud inexpresable amb paraules només es pot expressar amb la pinzellada d'aquell instant...és pura màgia, és facinant...RECOMANO PROVAR DE GAUDIR D'AQUEST PLAER

Altre cop gràcies per compartir el plaer de crear

Rosana ha dit...

Gemma! M'ha encantat aquest post! Compartim sensacions l'Ester i jo... salvant les distàncies, es clar, que ella juga a primera divisió i jo sóc una aficionada d'una lliga cervessera;P

A la descripció de cualitats m'hi veig bastant reflexada... però no tinc capacitat de lideratge:(
Hauré de seguir entrenant la meva creativitat doncs!

GEMMA ha dit...

Gràcies maquissimes, com aporta la creativitat, i a més és curativa! De primera divisió, d'aficionada d'un lliga cervesera, molt graciosa aquesta descripció Rosana jaja! N'hi ha per a tothom, la creativitat per si mateixa no discrimina ni posa nota. Bones sensacions i gratificants plaers per a les dues!

serracurta ha dit...

La creativitat cansa!!!!!

Estic fet pols.......

Una abraçada

GEMMA ha dit...

Jaja!! I si es tractés del curro segur! Perquè està clar que crear pels demés, sota les ordres o exigències d'un cap, suposa una tensió afegida, es crea amb un altre ritme de sabors. De totes maneres en tots els casos hi ha alts i baixos, pren els teus respirs... Amuuunt! Tu pots!! Gràcies.