divendres, 15 d’agost de 2008

Parsec

A més de ser una mesura de distàncies astronòmiques, Parsec és el nom escollit per un col.lectiu madrileny que es dedica a penjar els seus quadres pels carrers de la ciutat utilitzant-los com àmbit artístic.


Segons diuen alguns d'ells que fins ara volen restar a l'anonimat, és una forma de descontextualizar l'art per tal que adquireixi una altra dimensió, potser més pública: "Es tracta de treure les obres, que habitualment es presenten en forma de quadre en els museus, al carrer. És una idea que va sorgir a Alemanya el 1998, on altres membres de Parsec realitzaren una col.lecció amb desfets que reciclaren i la penjaren per tot Hamburg. Normalment ens reunim un día determinat i anem a penjar els quadres a una zona que previament hem vist".

Utilitzen fustes o altres materials reciclables, pintant a sobre, firmen com a Parsec cada obra i les numeren. El que passi amb aquestes obres depen dels espectadors que les veuen o se les troben: uns només les observen i d'altres, directament, se les emporten, inclús se les enduen fora a l'estranger. Algunes realitzades a Madrid han aparegut a Bucarest.

Doncs aquí teniu una nova proposta artística, que ja anirem veient cap a on anirà evolucionant. Esperem que Catalunya no es mantingui al marge d'aquesta altruista i variopinta iniciativa. Vinga artistes catalans d'esperit alternatiu o no, a què espereu, animeu-vos!

Perquè em pregunto jo... si podria ocórrer que un dia trobessim una obra d'en Tàpies, solitària, penjant en una de les façanes de Barcelona, de gratis pel més ràpid. Art cotitzat a l'alça, inaccessible per la majoria de les butxaques, però en aquestes ocasions en seria propietari el més veloç. Seria tot un gest de cavallerositat i exemplar filantropia.