dimecres, 4 de juny de 2008

Extraterrestres

Avui a CosmoCaixa fa una xerrada en Frank Drake, no sabia qui era aquest científic nord-americà fins aquesta tarda:

“El 1961 aquest astrònom va plantejar una equació ben particular, que porta el seu nom. És ja una famosa equació teòrica de vuit factors per tal d'obtenir la primera recerca sistemàtica de senyals de radio de procedència extraterrestre.

Aquesta fòrmula que algú diu que ell mateix la va composar com un divertiment, avui continua estant en els manuals d'astronomia i astrobiologia. Drake amb la seva subjectiva equació ha estimat unes 10.000 civilitzacions tecnològiques repartides per tota la nostra galaxia, la Vía Làctia. La investigació sobre vida extraterrestre és, en cert sentit, una investigació de limitacions, una recerca d'aquells factors que limiten i priven l'aparició de vida o l'evolució d'organismes complexes.

Potser, mentres estiguem llegint aquest artícle, hi hagi en un altre món un ser inteligent molt diferent de nosaltres que des del seu cel nocturn estigui contemplant distretament una petita i insignificant estrella que nosaltres anomenen Sol i acaroni, només per un moment, una atrevida i comú especulació.

Però no tots els científics estan d'acord amb l'equació Drake i les seves estimacions. El físic italià, Enrico Fermi, plantejava als seus companys que: “Si hi ha tantes civilitzacions avançades allí fora, ¿on està tothom?”. La conclusió de la paradoxa de Fermi és: estem sols.”De moment queda en hipòtesis, podria ser, què millor que veure-ho i comprovar-ho. De totes maneres... com més siguem més riurem, no?