dilluns, 9 de juny de 2008

Escola YI

A CaixaForum hi ha una exposició que recull trenta anys d'art abstracte xinès, junt a activitats vàries com cicles de cinema i conferències. Es mostra una vessant diferent de l'art xinès contemporani que es coneix poc perquè es diu que havia quedat a l'ombra.

L'estètica oriental, en aquest cas xinesa, atrau, i des d'occident ens transmet un contrast visual que no ens deixa indiferents. La pròpia cal.ligrafia, amb els seus caràcters ja són elements inspiradors per la nostra incomprensió com a llenguatge escrit i passa a ser per tant un goig fantàstic pels nostres sentits. Aquesta exposició és en termes generals meditativa, amb un agradable gust de sensacions.


A través del concepte yi, que és un terme que representa l'estat de contemplació i meditació dels creadors, aquest grup d'artistes han respost al canvi social i cultural donant pas a una mena d'art abstracte d'arrel alternativa i xinesa, que combina la filosofia i l'estètica tradicionals d'aquest país, el budisme zen, la modernitat occidental i l'art conceptual contemporani.

A mi m'ha agradat, i certament vaig sortir de la sala sota els efectes d'una sessió de meditació (de budisme zen o d'altre tipus d'escola). No em va deixar indiferent. Un viatge d'amables sensacions subtils.