dilluns, 23 de juny de 2008

Berbena

Aquesta és la flor de la berbena:


I per què aquesta nit, nit de Sant Joan, jugarem amb el foc i tirarem petards? O almenys, si més no, sentirem els seus espetecs, simpàtics per a uns i empipadors per a d'altres.

Les bengales, els petards i els focs artificials en general tenen el seu origen en el segle desè a la Xina, quan un cuiner va barrejar diversos ingredients a la cuina i va aconseguir la primera explosió d'espurnes en la història de l'home. I per Sant Joan fan la funció de les antigues fogueres.

I es veu que no existeix una única versió per explicar des de quan i per què celebrem la Nit de Sant Joan. Hi ha qui afirma que els nostres avantpassats ja feien rituals amb foc durant el Neolític, altres donen a les fogueres un orígen cèltic que va arrelar al Mediterrani durant l'època preromana però, contràriament, altres recorden que Cervantes no fa cap referència a les fogueres, tot i que el Quixot visita Barcelona la nit de Sant Joan.

La tradició explica que l'inici de les fogueres es troba en l'intent de donar força al sol, ja què s'havia observat que a partir d'aleshores el dia començava a escurçar-se. Per Sant Joan també es dóna al foc la qualitat de la regeneració o de la fertilitat, d'aquesta manera, sorgeix el ritual de cremar a les fogueres tot allò que ja no volem, com un símbol de renovació, o de saltar-les per tal de regenerar-nos, tenir sort, amor o salut. També es diu que el fum de les fogueres purifica l'aire i les seves cendres ajuden a fer més fèrtils els camps.

Hi ha un altre element que adquireix virtuts purificadores aquesta nit: l'aigua. Els rituals de banys al mar, llacs o rius en són un exemple, així com la creença que les aigües tenen tot tipus de propietats curatives per Sant Joan.

D'altra banda, també es creu que les plantes que es cullen aquesta nit tenen virtuts guaridores. La farigola i el romaní allunyen la malastrugança, les branques de pi funcionen com a amulets i la BERBENA proporciona fortuna a qui la troba, a més de donar nom a la revetlla.Bona revetlla! Que en sortim purificats, ben crescuts de bones virtuts. Passeu-s'ho molt bé.