dissabte, 24 de maig de 2008

Opressió

No m'agradaria, però gens, ser una d'elles:


Durant anys, al llarg de moltes generacions, les dones padaung que formen part de l'ètnia Kayan de Myanmar (Birmania) han dut anelles de llautó al coll com a símbol de bellesa i orgull cultural. Aquests grans aros es van afegint des de la infantesa, i van empenyent gradualment la clavícula i les costelles cap a baix, fent que les espatlles caiguin de forma espectacular i el coll sembli més llarg.

Ara algunes dones s'estan revelant enfront d'aquestes anelles perquè la tradició les ha atrapat en el que els crítics anomenen “zoos humans”: falses aldeas, moltes d'elles en la provincia tailandesa de Mae Hong Son, on els turistes compren entrades per veure a les exòtiques “dones girafa”. Allí les nenes no van a l'escola. La violència a Myanmar ha expulsat a mils de refugiats a Tailandia. Si es traslladen a un camp de refugiats, reben educació, però les oportunitats de guanyar diners, o d'abandonar el pais, són limitades.

Les empreses locals es beneficien del turisme, i algunes dones padaung reben amb satisfacció aquests petits ingresos. Però es tracta d'una millora econòmica o d'una explotació?