dissabte, 17 de maig de 2008

Elegància

Aquests dies m'he llegit El final de l'alfabet de CS Richardson, un maco regal que m'han fet. Una narració realista impregnada de molt sentiment. Curta en pàgines però de comunicació intensa i molt acurada tant en el tractament del seu llenguatge com en la descripció de les sensacions transmeses. És un llibre, jo diria que diferent, que crida l'atenció, banyat d'un realisme profund que fàcilment toca al lector degut a l'alè humà manifest. Conté molta poètica de vida atenent molts matissos de l'existir.

El tema que narra va d'una malaltia terminal tractada amb una naturalitat tal que un sent a la pròpia pell allò que llegeix per l'autenticitat del que s'explica i del que es deixa entreveure. Però no s'usa el tema per la visió dramàtica que se'ns té acostumats, sinó que s'enfoca delicadament amb una mirada planera i respectuosa. S'irradia sensibilitat per totes bandes, una sensibilitat que transcendeix en moltes més.

Els diàlegs són senzills i penetrables. La forma narrativa a més és molt original, ja que l'autor que és publicista de professió utilitza les lletres de l'alfabet per ordenar els capítols de la història que ens explica. Es presenta un viatge dirigit per l'abecedari. Cada pas de lletra és un avançar en el temps i un aproximar-se al seu desenllaç, jugant a més amb la tipologia de les lletres dins del text de la història, un element simpàtic i detallista. I a més com a dissenyador de llibres que és, el disseny de les tapes reflecteixen un cop més el seu gust per l'elegància, les cobertes estan plenes de subtils particularitats, són d'aspecte minuciós com ho és també el text i la història que un troba a dins.

Ric en vocabulari, he fruit en el descobriment de noves paraules, el diccionari l'he tingut ben a prop mentre em movia per les pàgines del llibre, una companyia que sempre se'm fa agradable.

I res més a dir ara per ara, com apareix citat en el llibre és un llibre que “inspirarà més d'un viatge, tant geogràfic com emocional”. De viatges n'hi ha de molt tipus i de viatgers també.

........ A b c D E F g h I J K L m n o p Q R S T u v x y z .......