divendres, 25 d’abril de 2008

Convertir els purins en biogas

Trasllado una informació editada per Veritas (supermercat de menjar biològic), que per cert al llegir per primer cop la paraula biogas del títol de la notícia no he pillat bé el seu significat. Us ha passat el mateix? He estat a punt d'anar a cercar el diccionari, havia col.locat l'accent on no tocava. Aquí la teniu:


A Catalunya hi ha 6 milions de porcs, que generen més de 15 milions de metres cúbics de fems a l'any. La majoria d'aquestes deposicions s'utilitzen en les pròpies explotacions ramaderes com a fertilitzants per al cultiu, però les més intensives o aquelles simplement industrials han d'administrar aquests fems convertits en excedent i evitar que acabin contaminant l'aigua, per exemple. Y, com del porc s'aprofita tot, hi ha qui ha pensat que els purins, gràcies al metanol que contenen, són una excel.lent matèria primera per a produir biogas i, per tant, energia.

La Conselleria d'Agricultura prepara un pla per a construir entre 20 i 30 plantes de producció operatives a partir de 2009. "Alemanya i Dinamarca són pioners en aquest ús, però aquí fins ara no han sortit els números i hi ha molt poques plantes de tractament", explica Salvador Puig, director general del Consorci de Gestió de la Fertilització Agrària de Catalunya (GESFER). El pla de la Conselleria, que podria estar redactat aquest proper mes de juliol, pretén construir plantes de biogas - que també s'obté dels residus de les depuradores urbanes - als llocs on hi hagi més concentració de granges que generen residus i que puguin aprofitar-se també d'aquesta energia.


Una nova aportació ecològica per a benefici de tots, benvingudes aquestes actuacions!