diumenge, 27 d’abril de 2008

Orchestre Baobab, quan a Barcelona?

En la fotografia de sota apareixen retratats els membres de la llegendària Orchestre Baobab, així és com es diu aquest grup de músics del Senegal, toquen tota una engrescadora fusió d'estils. Junt amb la Star Band de Dakar és un dels grups més sobresortints de la connexió de les tradicions mandingues i wolof amb les vibracions cubanes. La Baobab ha tornat ja fa un temps a l'actividat amb gravacions noves, però jo no m'havia enterat fins fa pocs mesos. Es veu que va ser Youssou N'Dour, declarat fan de la Baobab, qui va aconseguir la seva reunificació i els va publicar un disc en el seu segell Nonesuch. L'única clàusula del contracte era: "poden gravar i publicar la quantitat que vulguin". No està gens malament, oi?


I és que conec la seva música des de fa uns anyets. Abans d'anar al Senegal l'estiu del 1995, vaig estar a Formentera on vaig fer una amistat que em va fer descobrir els ritmes alegres d'aquesta singular música. En Cesar, el nom d'aquest nou amic, veient el meu gran agrat em va regalar una cinta seva gravada de música variada on apareixia també la d'aquest grup. Aquest noi tenia un xiringuito en una maquíssima cala de l'illa i entre el munt de música que posava s'hi sentia la d'aquests senegalesos, imagina't el mar en el moment en que el sol se'n va a dormir.. mmm! estones de nit màgiques.. prenent un peixet i un vi blanc, quin bell record me'n guardo! Setmanes després en Cesar va venir a Barcelona i em va regalar un cd dels Baobab: On Verra ça! encara l'escolto ara, un ritme molt ballable i alegre. M'encanta la música de ritmes africans, em transmet molt bones vibracions, dins de la seva varietat el ritme reggae n'és la màxima. Després quan vaig estar al Senegal com vaig disfrutar escoltant, ballant i descobrint els contagiosos ritmes africans, conformen part dels bons records que mantinc en la meva memòria de viatges, junt el tam-tam dels tambors tradicionals djembé.

Sobre aquest grup:
L' Orchestre Baobab es va formar a Dakar el 1970, quan un grup de ministres del govern senegalés va decidir crear un club on puguessin juntar-se amb els seus amics. Cap a mitjans dels setenta, l'Orchestre Baobab ja era aclamada no només com la millor banda del Senegal sinó de tota Àfrica. El 1985, encara que va resultar en và intentaren de ponsar-se al dia, el grup va introduir tambors sabar en la seva formació i també a nous cantants. No obstant els canvis no funcionaren i el grup es va dissoldre el 1987 després d'una complicada gira per França. Dues dècades després de la seva separació, l'Orchestre va tornar a la palestra el 2002 amb un nou disc: “Specialist In All Styles” i una gira per tota Europa.

M'agradaria escoltar-los en directe. He vist que aquest 2008 estan fent una gira i venen de nou a Espanya, però només a Madrid i a Osca, no a Barcelona, m'hagués agradat moltissim tenir-los també a la nostra ciutat. Crec que van estar per terres catalanes pel Forum de les Cultures de Barcelona el 2004, però aleshores no em vaig enterar. Si en saps més que jo, i t'enteressis de que venen per aquí aviat, m'avisaràs? Gràcies.